Oceane » Specials » Ebola
"Kennis is weten dat je nooit alles weet."

Ebola-epidemie 2014

Ebola-epidemie 2014 In februari 2014 brak er in West-Afrika een ebola-epidemie uit. Ondanks internationale maatregelen en inspanningen is de epidemie een jaar later nog steeds niet uitgeroeid en overleed reeds 70% van de patiënten aan de gevolgen van het virus.

Ebola-virus

De ziekte werd de eerste keer vastgesteld in 1976 en is genoemd naar de Congolese rivier Ebola. Ebola is een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het ebola-virus. Hiervan bestaan er verschillende varianten die de sterftegraad bepalen. Het ebola-virus behoort tot de zoönose. Dat wil zeggen dat het een infectieziekte is die overgedragen kan worden van dier op mens waarvan de verwekker de filovirus is. De eerste symptomen zijn gelijkaardig aan de symptomen van de griep. Daarna kan de ziekte verergeren tot een hemorragische koorts of bij een goede weerstand verbeteren. Meestal is de ziekte zonder behandeling dodelijk. De besmetting gebeurt via lichaamssappen.

Behandeling

Besmette patiënten worden in quarantaine geplaatst om verspreiding van het virus te vermijden. Om uitdroging tegen te gaan worden er infusen met vocht toegediend. De pijn wordt door middel van pijnstilling bestreden. Geneesmiddelen en vaccins zijn in 2015 nog volop in de experimentele fase. Sommige producten hebben al positieve resultaten aangetoond.

Ebola-epidemie 2014

Sinds februari 2014 ontstond er een ebola-uitbraak in West-Afrika. Deze uitbraak werd in augustus 2014 door de WGO uitgeroepen als een 'medische noodzaak van internationale zorg'.

Aan de oorsprong van de ebola-epidemie ligt waarschijnlijk het slachten en eten van vlees van besmette wilde dieren. Het ebola-virus verspreidde zich vervolgens hoofdzakelijk door het verzorgen van zieke familieleden en door begrafenisrituelen waarbij veel lichaamscontact plaatsvindt. De zwaarst getroffen gebieden in 2014 zijn Liberia, Guinea en Sierra Leone. Om de epidemie in West-Afrika te stoppen werden er verschillende maatregelen en inspanningen op internationaal vlak geleverd. Op 15 februari 2015 waren er 23.253 besmettingen en 9.380 deden. (Cijfers WGO)

De ebola-epidemie zal pas voorbij zijn als er na een periode van 21 dagen geen nieuwe besmettingen opduiken.
Het einde van de ebola-epidemie in West-Afrika (2013-2016) nieuws uitgelicht

Het einde van de ebola-epidemie in West-Afrika (2013-2016)

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) kondigde op 14 januari 2016 het einde van de 26ste ebola-epidemie in West-Afrika aan. Een epidemie die sinds februari 2014 in volle hevigheid uitbrak. Deze epidem…
Ebola-virus nog steeds niet onder controle nieuws uitgelicht

Ebola-virus nog steeds niet onder controle

Sinds de ebola-epidemie begin 2014 zijn er op datum van 2 oktober 2014, 3.159 sterfgevallen en ongeveer 6.808 mensen die reeds besmet zijn met het virus. De epidemie lijkt nog steeds niet onder contro…
Gepubliceerd door Oceane op 23-02-2015, laatst gewijzigd op 23-02-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NIAID, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.rivm.nl/Onderwerp/E/Ebola/Ebola_uitbraak_West_Afrika_2014
Schrijf mee!